میلگرد به دو دسته شاخه و کلاف تولید میگردد و متناسب با کاربرد هایی که هر کدام دارند در صنایع مربوطه مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع میلگرد کلاف، کلاف های پیچیده ای هستند که در استفاده های مختلفی صنعتی و ساختمانی دارند. قیمت میلگرد کلاف بر اساس دسته و سایز تعیین می شود که معمولا کلاف آجدار از نوع ساده آن گران تر می باشد.
در سازههای بتنی، بتن حامل نیروی فشاری بسیار بالا میباشد. اما سؤال اینجاست که آیا بتن توانایی تحمل نیروهای کششی را نیز دارد؟ در جواب این پرسش مفهوم میلگرد و کاربرد آن کاملا ملموس است. بتن در اثر نیروی کششی شکسته میشود، بنابراین برای افزایش توان بتن و تقویت آن در مقابل نیروهای کششی از میلگرد استفاده میشود. بر اساس شکل ظاهری میلگرد به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میشود و شما میتوانید بسته به نوع نیاز خود، آنها را بهصورت شاخهای یا کلاف خریداری نمایید. در این دانشنامه به بررسی کامل میلگرد کلاف پرداختهایم. با ما همراه باشید.
همانگونه که از نام این محصول مشخص است، این نوع میلگرد به صورت کلاف مانند و در هم پیچیده به بازار عرضه میشود ونسبت به میلگردهای شاخهای از انعطاف بیشتری برخوردار است. میلگرد کلاف به دو صورت ساده و آجدار در بازار موجود میباشد، که معمولا قیمت میلگرد کلاف آجدار بالاتر از نوع ساده آن است. هر کلاف میلگرد بهطور معمول 2200 کیلوگرم وزن و 850 میلیمتر قطر دارد. در ایران اکثر کلافهای میلگرد آجدار با گرید A2 و A3 تولید میشوند. میلگردها را در 4 گرید یا استاندارد A3، A2، A1 و A4 میسازند که هر چه عدد بیشتر باشد مقاومت و سختی میلگرد بیشتر است. این میلگردها دارای ویژگیها و خواص فیزیکی و شیمیایی خاصی هستند که در ادامه به هر یک از آنها میپردازیم.
ویژگیهای میلگرد کلاف ساده و آجدار
سایز این میلگردها که در واقع قطر مقطع دایرهای شکل آن میباشد، از 5.5 تا 16 میلیمتر متغیر است، ولی معمولا سایزهای بالای 12 بهصورت سفارشی در کارخانه تولید میشود. میلگرد کلاف با سایز 5.5 تا 8 را وایر یا مفتول مینامند که در کارخانههای نورد مفتول، از طریق بیلت یا نورد شمش تولید میشود و در ساخت انواع سیم مورد استفاده قرار میگیرد. کلافهایی که با سایز 16 تولید میشود، کلاف عرضی است و در صنعت ساخت و ساز بیشترین کاربرد را دارد. میلگرد کلاف ساده با استاندارد RST34 نیز در سایزهای 5.5، 6.5، 8 و 10 میباشد که معمولا در ساخت توری، حصار، زنجیر فلزی، سیم بکسل و … قابل استفاده است.
انواع میلگرد کلاف
به طور معمول میلگرد کلاف در دو نوع کلاف آجدار و کلاف ساده در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. کلاف ساده در سایز 5.5 الی 16 میلیمتر در بازار عرضه می گردد که سایز 5.5 الی 8 با اصطلاح مفتول (wire) در بازار فولاد شناخته می شود. کلاف آجدار در استاندارد A2 و A3 تولید می شود. معمولا قیمت کلاف در بازار آهن تابع قیمت میلگرد می باشد.
معمولا میلگرد کلاف به دو دسته وایر راد کم کرین و وایر را پر کرین و متوسط تقسیم می گردد.
کلاف کم کربن (WireRod) یا وایرودکم کرن:
این محصول همانطور که از نامش مشخص است درصد کربن کمی دارد و از قابلیت کشش و خم پذیری خوبی برخودار است. وایرود کم کربن همچنین امکان جوش پذیری خوبی دارد. از دیگر ویژگی های این محصول می توان به چکش خواری و قابلیت کنترل افزایش طول و امکان نورد سرد را اشاره کرد.
کلاف با کربن متوسط و پرکربن (وایرود با کربن متوسط یا پرکربن)
وایرود پرکربن یا با کربن متوسط دارای مقدار کربن بیشتری ست و به عنوان ماده اولیه برای کارخانه های کشش استفاده می شود. از این محصول در کارخانه های تایر و لاستیک سازی، کابلهای برق، ساخت فنر و تولید سیم و سیم بکسل و سیم پیانو استفاده می شود.
کلاف کم کرین (WireRod) قابلیت کشش بالایی دارند قابلیت جوش پذیری، قابلیت نورد در حالت سرد، کنترل ازدیاد طول مناسب و … از ویژگی های این محصول می باشد. وایر راد پرکربن و متوسط درصد کربن آن زیاد می باشد. این محصول در مصارفی از قبیل تایر و لاستیک، انواع فنر، سیم و سازه های پسش تنبیده مانند سیم بکسل، سیم پیانو و… مورد استفاده قرار میگیرد.